Materialguide

Akryl

Mjuk, krusig konstfiber som ofta används till stickade plagg och passar bra i blandningar med andra fibrer. Motståndskraftig mot ljus och därför passande till kläder som ska användas utomhus. Akryl kan vara något känslig för värme både vid tvätt och strykning. Hos oss hittar du bland annat akryl i flertalet av våra kappor.


Alpacka

Väldigt mjuk ull från alpackan, ett lamadjur från Anderna. Kan förkomma i fiberblandningar och passar ypperligt för stickade plagg.


Bomull

Bomullsfibrerna är ett fröhår som kommer från bomullsplantan. Bomullsfibrerna har olika längd, mellan 15–45 mm, och ju längre fibrer desto bättre kvalitet. I plagg av kammad bomull har de kortaste fibrerna tagits bort vilket ger en extra fin kvalitet med ökad glans och hållbarhet. Bomull är idag en av de mest förekommande textilfibrerna och känns sval och behaglig mot huden. Andra fördelar är hög slitstyrka och god absorptionsförmåga.


Boucle

Tyg som är vävt eller stickat med ett öglegarn. Används bland annat till kavajer.


Burnout

Mönstrat blandmaterial som genom tryck med vätskor, löser upp materialet på utvalda ytor vilket resulterar i ett transparent, vackert mönster. På Cellbes används burnout till gardiner och festklänningar.


Bäckebölja

Bomullstyg med randig, bubblig struktur. Vanligt förekommande i sängkläder där kvaliteten ger en sval och skön känsla.

Chambray

Tvåskaftsväv med färgad varp och vit väft, vanlig i skjortor.


Chenille

Tyg av snilje- eller flossagarn som har utstående garnändar och ger tyget en sammetsliknande karaktär. Ger ett mjukt utseende och är slittålig. Chenille är passande för både hemtextil och beklädnadstextil och hittas i bland annat överkast och filtar - men gör sig även bra i stickade tröjor och koftor.


Chiffong

Tunt, transparent och lätt tyg med fin lyster. Används främst i blusar och klänningar.


Crêpe

Vävt tyg med en kräppad yta eller av kräppad (krusad) tråd.


Denim

Ett kraftigt vävt bomullstyg med färgad varp och vit väft. Vävt i kypert eller twill vilket gör att undersidan blir ljus. Får sitt speciella utseende genom indigofärgning.


Dobby

Mönsterrapport i en väv som bildas av uppdragna trådar i varpen. Används bland annat till skjortor och blusar för att få en extra struktur i tyget.


Elastan

En polyuretanbaserad stretchfiber som används tillsammans med andra fibrer, exempelvis bomull och polyester, för att få ett töjbart och stretchigt material.


Flanell

En vävd bomullskvalitet där fibrerna på ytan ruggats upp för att få en mjuk och skön känsla.

Fleece

Väv eller trikå i polyester, där båda sidorna av varan ruggas upp och vilket ger en luftig, värmeisolerande kvalitet.


Frotté

En kvalitet, ofta i vävd bomull, bestående av öglor. Har en mjuk känsla och god absorptionsförmåga. Används bland annat till handdukar och badrockar.


Georgette

En tunn och fin, transparent kvalitet av kräppat garn som passar utmärkt till bland annat blusar och klänningar.


Gore-Tex

Ett vattenavvisande och luftgenomsläppligt material som genom membran släpper igenom fukt, ånga och luft, men inte vattendroppar. Passar ypperligt till regn- och vindtäta ytterplagg.


Interlock

Dubbelstickad jerseykvalitet. Tjockare och mer värmande än vanlig jersey.


Jacquard

Mönstervävt eller stickat tyg tillverkat på maskiner med samma namn. En mer avancerad vävmaskin eller stickmaskin med nästintill oändliga mönstermöjligheter. Jacquardtyger används ofta som möbeltyger, till kavajer och för stickade tröjor.


Jersey

Slät- eller ribbstickad trikå. Mjuk och elastisk kvalitet som används bland annat till t-shirts och klänningar.


Jute

En grov och sträv växtfiber som hittas i flera av våra hemprodukter. Jute gör sig extra snyggt i mattor, korgar och bordstabletter.

Konstfibrer

Textilfibrer som framställs på konstgjord väg. Dessa fibrer delas upp i två kategorier, regenatfibrer och syntetfibrer. Regenatfibrer baseras på cellulosa, ofta från snabbväxande trädslag, och till dessa hör bland annat viskos, lyocell och modal. Syntetfibrer framställs av syntetiskt tillverkade organiska polymerer. Polyester, polyamid och akryl är alla exempel på syntetfibrer.


Kupro

Eller Cupro, är likt viskos en regenatfiber, men som framställs av bomullsavfall (bomullslinters) och inte trä. Kupro har en fin känsla och god absorptionsförmåga.


Lin

Naturfiber som kommer från stjälken på linplantan. Lin är starkt och har en vacker struktur. Lin är mer smutsavvisande än bomull och behöver därför inte tvättas lika ofta. Av lin vävs linnetyg som känns svalt och skönt mot huden.


Lurex

Lurex är ett varumärkesnamn som ägs av företaget The Lurex Company. Lurex är en metalltråd som blandas med andra material för att ge en dekorativ effekt.


Lyocell

Lyocell är likt viskos en regenatfiber av cellulosa. Tillverkningsprocessen för lyocell är dock mindre miljöbelastande än för viskos då kemikalierna som används vid tillverkningen är snällare och används i en sluten process. Lyocell har god absorptionsförmåga, tål tvätt bra och har en sval och skön känsla mot kroppen.


Manchester

Kvalitet med randig struktur och sammetsliknande känsla. Används oftast till byxor.


Mesh

En varptrikåkvalitet med nätstruktur. Används ofta i sportplagg då kvaliteten har hög luftgenomsläpplighet och dessutom ger en väldigt snygg effekt.


Mikrokvalitet/mikrofibrer

Väldigt tunna fibrer av syntetmateria.

Mikrofleece

Tillverkas på samma sätt som vanlig fleece men av mikrofibrer, alltså ytterst tunna fibrer. Det ger ett tunnare material med god värmeisolerade förmåga.


Merinoull

En extra fin och mjuk ull som kommer från merinofåret. Ull bör alltid tvättas varsamt, gärna i ullprogram. Ull är naturligt smutsavvisande och behöver inte tvättas lika ofta som exempelvis bomull. Cellbes accepterar inte mulesing.


Modakryl

Mjuk och formbar syntetfiber som bland annat används i fuskpälsar.


Modal

Modal är en variant av viskos och framställs på liknande sätt. Modal är en mjuk och behaglig fiber som har god absorptionsförmåga, tål väta bra och som i förhållande till vanlig viskos drar ihop sig mindre efter tvätt.


Naturfibrer

Naturfibrer delas in i två grupper – växtfibrer som består av cellulosa och djurfibrer som består av proteiner. Till växtfibrer hör bland annat bomull och lin, medan silke och ull hör till djurfibrer.


Panama

En vävkvalitet med dubbla trådar i varp och väft. Ger en något grövre struktur än en klassisk tvåskaft och passar bra till bland annat dukar och gardiner. Även halvpanama, en tråd i varp och två trådar i väft, är en vävkvalitet som du hittar hos oss på Cellbes.


Percale

Exklusivt tätvävt tvåskaftstyg av många finkammade bomullstrådar per längdenhet. Ger fina, släta och svala lakan.


Piké

Vanligen jerseystickade tyger med speciell våffelstruktur som framställs genom att växla slätstickning och hankstickning. Används främst i sport- och träningskläder (pikétröjor).


Plisserad

Permanentveckat tyg som huvudsakligen används till kjolar och klänningar.

Polyamid/Nylon

En syntetfiber som tillverkas helt på konstgjord väg. Torkar snabbt, krymper inte och är starkt. Polyamid används bland annat i badkläder och ytterplagg på grund av sin snabbtorkande förmåga och härdighet mot klor.


Polyester

En syntetfiber som tillverkas helt på konstgjord väg. Polyester torkar snabbt, krymper inte och är starkt. Polyester används ofta i sportplagg på grund av sin goda förmåga att transportera bort fukt. Fibern gör sig även väldigt bra i modeplagg då polyester är lättskött, har bra färghärdighet och dessutom är prisvärt.


Polypropen

Ytterligare en syntetfiber som tillverkats på konstgjord väg. Stark och lätt fiber med brett användningsområde, hos oss hittar du polypropen i bland annat mattor.


Poplin

Kraftigt tvåskaftstyg med hårda täta inslag, vanlig i kappor och skjortor.


PU (Polyuretan)

Ett konstgjort material med bra draghållfasthet. Används till läder-, lack- och skinnimitationer.


Quiltat

En effektteknik med stickning genom tre lager tyg, där mellanlagret är luftigt eller vadderat. Stickas som mönster eller linjer. På Cellbes hittar du både quiltade överkast och jackor.


Regenatfibrer

Tillverkas på konstgjord väg av cellulosa. Några exempel på regenatfibrer som hittas hos Cellbes är viskos, modal och lyocell. Textila varor i regenatfibrer får en vacker lyster och fint fall. Materialen har tendens att dra ihop sig efter tvätt, men strykes med fördel ut till ursprunglig storlek.


Ribbstickning

Metod att sticka växelvis aviga och räta maskor för att ge en randig struktur. Kan vara 1x1 ribb (1 rät + 1 avig), 2x2 ribb (2 räta + 2 aviga) etc. Kallas även resårstickning och ger fin elasticitet åt varan.


Sammet

Vävt eller stickat tyg där ena sidan är täckt av en tät kort lugg vilket ger en mjuk yta med speciell lyster. Används bland annat till klänningar och gardiner.

Satin

En vävd kvalitet där den speciella vävtekniken skapar ett glansigt tyg med fint fall. Satin kan vävas i en rad olika material där bomull är den mest förekommande för Cellbes produkter.


Silke

Silke kommer från silkesmaskens larv och bildas när silkesmasken spinner en kokong runt sig själv. Ett tyg av silke kallas siden. Siden är ett skirt tyg som ger en värmande känsla. Tyget är känsligt för solljus, har hög absorptionsförmåga och skrynklar lätt.


Slubmaterial

Trikå eller väv av slubgarn. Slubgarnet har en växlande tjocklek som ger tyget en melerad struktur.


Stretch

Ett töjbart tyg i ett blandmaterial med elastan.


Superstretch

Material med extra hög elasticitet. Kan töjas 35–40% och återgår till 2% inom en halvtimma.


Syntetfiber

Konstfiber som tillverkas av syntetiska organiska polymerer. De tre mest förekommande syntetfibrerna är polyamid, polyester och akryl. Även polypropen och elastan är exempel på syntetfibrer. De har en mängd värdefulla egenskaper som töjbarhet, elasticitet och draghållfasthet och används ofta i blandmaterial. De suger inte åt sig fukt lätt och skrynklar inte, men kan däremot lätt bli statiska, speciellt i torr luft. Antistatmedel kan tillsättas vid tillverkningen eller sköljmedel vid tvätt.

Trikå

Trikå är ett stickat eller virkat tyg bestående av trådmaskor som antingen går i längdriktning (stickat) eller tvärriktning (virkat). Namnet härstammar från franskans Tricot (stickning, stickat arbete). I vardagligt tal syftar dock ofta trikå till ett stickat material med väldigt små maskor. Plagg i trikå är generellt väldigt töjbara, följsamma och mjuka.


Tuftad

Teknik för t ex mattor där enskilda trådar skjuts in från baksidan av ett finmaskigt nät och limmas sedan fast mot en textil baksida.


Twill

Vävbindning som bildar diagonala ränder i tyget, t ex denim.

Ull

Ull är en krusig fiber som har god värmeisolerande förmåga. Den kan absorbera mycket fukt utan att kännas blöt. Till textil används ull från flera djur, men oftast kommer ullen från får/lamm. Ull är naturligt smutsavvisande och behöver inte tvättas lika ofta som exempelvis bomull. När ull väl tvättas bör det alltid göras varsamt, gärna i ullprogram. Cellbes accepterar inte mulesing.


Velour

En velourvara kan antingen var vävd eller i trikå och tillverkas genom att skära av öglorna på en frotté. Ytan blir mjuk och får fin lyster. Velour bör torktumlas för att återfå samma känsla och mjukhet efter tvätt.


Voile

Ett vävt lätt och tunt tyg för t ex gardiner, blusar eller foder.

Viskos

Viskos tillverkas på konstgjord väg av cellulosa från gran och andra träd. Viskos är mjukt, följsamt och har ett fint fall. Materialet har tendens att dra ihop sig efter tvätt, men strykes med fördel ut till ursprunglig storlek. Viskosplagg kan vara känsliga vid vått tillstånd och det är därför viktigt att inte sträcka i plaggen när de är våta. Viskos är en fantastisk fiber med brett användningsområde och hittas hos Cellbes i alltifrån vävda byxor till T-shirts i trikå.


WCT

Namnet WCT härstammar från tennisturneringen med samma namn, World Championship Tennis. WCT är en benämning för en polyestertrikå med glansig rätsida och ruggad avigsida. Används ofta till sportplagg som träningsoveraller och shorts.

Trygg leverans
Säker betalning
30 dagars returrätt

Köp mode & kläder från små till stora storlekar online hos Cellbes.

Säker shopping

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om senaste produktsläppen, erbjudanden och nyheter från oss.

Följ oss

  • Vi levererar endast till svensk adress.
  • Frakt från 49kr, fri frakt vid köp från 799kr.
  • Alltid 30 dagars returrätt