• Fri frakt vid köp över 799kr
  • Dam stl. 34–64, Herr stl. S–8XL

Sparade artiklar

Laddar dina sparade artiklar...

Våra produkter

Bättre Miljöval – våra med hållbara produkter

Vilket material är mest miljövänligt? Vilken certifiering är den bästa? Vad är egentligen hållbart mode? Tyvärr är alla dessa frågor väldigt komplexa och det finns inga enkla svar. Vilka material som är bäst och sämst är till exempel väldigt svårt att fastslå då olika material påverkar miljön på olika sätt. För att odla bomull krävs stora mängder vatten och bekämpningsmedel, medan polyester som är en syntetfiber utvinns från olja. Andra material kan kräva stora mängder kemikalier vid framställningen och plagg med blandade material kan få otroligt fina egenskaper men gör fiberåtervinning i princip omöjlig.


Vissa material är trots detta bättre än andra, men det är alltid viktigt att ställa dessa i relation till produktens funktion. En ytterjacka av ekologisk bomull i ett regnigt Borås kommer varken vara funktionell eller hålla sig fin i längden och blir således ett ganska ohållbart val.


Samlingsnamnet för våra mer hållbara produkter är Bättre Miljöval. Denna märkning använder vi här på vår hemsida och i våra kataloger för att du som kund enklare ska kunna hitta dessa produkter. I dagsläget finns ingen gemensam standard eller syn i textilbranschen på vilka produkter som får märkas eller klassificeras som ”hållbara”. Det är i dagsläget upp till varje företag att bestämma.


Nedan har vi specificerat vilka material och certifieringar som vi valt att klassificera som Bättre Miljöval för att vara så transparenta som möjligt. Vi märker också våra plagg med en unik etikett för varje material/certifiering. Det har varit viktigt för oss att inte likställa alla de produkter som ingår i vårt Bättre Miljöval-sortiment då de i grunden kan skilja sig åt och vara bra på olika sätt.


De produkter vi valt att klassificera som Bättre Miljöval är antingen:


• produkter som är certifierade enligt någon av de miljömärkningar som vi valt att arbeta med – i dagsläget GOTS och Svanen. Läs mer om dem längre ned på sidan.


eller

• produkter där minst 50% av materialet består av mer hållbara fibrer. Dem kan du också läsa mer om längre ned på sidan.Mål.1 2018 och 2019 var 1-2% av våra artiklar klassade som Bättre Miljöval


Mål.2 2020 var 11% av våra artiklar klassade som Bättre Miljöval


Mål.3 Målet för 2021 är att 20% av våra produkter ska vara klassade som Bättre Miljöval


Mål.4 Målet för 2022 är att 30% av våra produkter ska vara klassade som Bättre MiljövalMiljömärkningar som vi arbetar med på Cellbes


En tredjepartscertifiering innebär att en helt oberoende part fastställer att särskilda krav som kan beröra bland annat produkt, processer, ursprungmaterial och/eller arbetsvillkor uppfylls. Kraven har tagits fram av experter inom området och bedömningen sker generellt av ackrediterade inspektionsföretag, vilket gör den här certifieringstypen till den mest pålitliga och transparenta.

Global Organic Textile Standard (GOTS): En produkt märkt med GOTS uppfyller krav gällande hela tillverkningskedjan - från fiber till färdig produkt, alltså odling, spinning, vävning eller stickning, blekning, infärgning och efterbehandling. En produkt märkt med GOTS är certifierad genom hela produktionskedjan. För att en produkt ska bli certifierad måste odling och samtliga tillverkningsprocesser uppfylla höga krav inom miljö, kemikalier, vattenförbrukning och socialt ansvarstagande. Minst 70% av produkterna måste bestå av ekologiska naturfibrer och det ställs höga krav gällande vad dessa fibrer får blandas upp med. De certifierade produkterna kan spåras ända till gården där fibern har odlats och GOTS-certifieringen anses av många vara den bästa märkningen för textilier av naturfiber på marknaden idag.  


Du hittar idag många produkter på vår hemsidan som är GOTS-certifierade. Sedan 2020 är även Cellbes som företag GOTS-certifierat.

Svanen:
Kraven för svanenmärkta textilier täcker hela kedjan från fiber till färdig produkt, alltså fiberframställning, spinning, vävning eller stickning, blekning, infärgning och efterbehandling. Svanen hanteras i Sverige av statligt ägda bolaget Miljömärkning Sverige. Bland annat finns krav på innehåll och utsläpp av kemiska ämnen, färgämnen och tungmetaller som kan vara skadliga för människor och miljö. Det ställs också krav på färgäkthet och på arbetsvillkor vid produktionen av kläderna. Minst 10% av innehållet i en svanenmärkt bomullsprodukt måste vara ekologiskt odlad. Nytillverkade produkter tillhör kategorin Fiber och Beredning. Här ställs krav både på fiberinnehållet och på processerna som följer. Dessutom ställs krav på arbetsförhållanden och att arbetarna ska ha levnadslöner.


Mer Hållbara Material


Här kan du läsa om de material som Cellbes klassificerat som Mer Hållbara. För att en produkt ska bli märkt med Bättre Miljöval på vår hemsida så måste en produkt bestå av minst 50% av dessa material.Ekologisk bomull Bomullsodling utgör bara ca 2,5% av jordens totala jordbruksmark. Trots det står den traditionella bomullsodlingen för hela 25% av alla utsläpp av bekämpningsmedel mot insekter. Vid odling av ekologisk bomull är inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödning eller genmanipulerade (GMO) råvaror tillåtna.


Ekologisk bomull är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull, men fortfarande inte oproblematisk eftersom all bomullsproduktion är extremt vattenkrävande. Bomull är dock en slitstark och tålig fiber med mängder av användningsområden. Tar du hand om dina bomullsplagg på ett bra sätt kan de hålla i generationer. För tips på hur du förlänger livslängden för dina textilier, läs härLin 

Linnetyg är ett slitstarkt material med signifikativ känsla som gör att den uppfattas som både naturlig och lyxig. Lin passar både till kläder och hemtextil och på Cellbes har vi valt att låta linet ingå i vårt ”Bättre miljöval”-sortiment. Lin går att odla i kallare klimat och för att nå toppkvalitet på fibrerna behöver vädret vara fuktigt och milt. Ju kallare väder, desto mindre risk för skadedjur och därmed ett mindre behov av insektmedel (inom konventionell odling används dock ogräsmedel). Lin behöver knappt någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Den kan i vissa fall till och med bidra till att rena förorenad mark från till exempel tungmetaller. Enligt oss gör detta lin till ett miljösmart material.


Ekologiskt lin kommer från plantor som odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade grödor. Det gör att ekologiskt lin är hälsosammare för både odlarna och miljön ochLyocell/ TENCEL™: Lyocell är framställt av samma ursprungsråvara som viskos, det vill säga cellulosa från snabbväxande trädslag som exempelvis eukalyptus. Tillverkningsprocessen för lyocell är dock betydligt mindre miljöbelastande än för viskos eftersom kemikalierna som används inte är lika skadliga och dessutom tas bättre tillvara. Lyocellprocessen är i princip en sluten process, då över 99% av kemikalierna återanvänds.


Lyocell från företaget Lenzing går under varunamnet TENCEL™ och är dessutom producerad av råvara som är FSC- (Forest Stewardship Council®) eller PEFC-certifierad (Programme for the Endorsement of Forest Certification), det vill säga hållbarhetscertifierad vilket är extra bra.ECOVERO™: EcoVero är en relativt ny fiber på marknaden som är framtagen av lyocellföretaget Lenzing. Precis som vid framställningen av lyocell så kommer råvaran från FSC- (Forest Stewardship Council®) eller PEFC-certifierad (Programme for the Endorsement of Forest Certification) skog. Hela processen fram till färdig fiber är certifierad enligt EU Ecolabel och fibern är dessutom spårbar, vilket möjliggör en transparent produktionskedja. Majoriteten av kemikalier återvinns i en sluten process under produktionen. Processen är även mer resurseffektiv med mindre inverkan på klimat, vattenförorening och luftförorening jämfört med konventionellt framställd viskos.Återvunnen och etiskt producerat dun: Tyvärr finns det risk för missförhållanden inom dunindustrin. Därför kräver vi att alla produkter som är av animaliskt ursprung behandlas med varsamhet. Det går aldrig att vara för noggrann och det finns bättre val att göra. Dunprodukter certifierade enligt Responsible Down Standard (RDS) kan spåras ända ner till den gård där fåglarna vuxit upp och syftar till att noggrant övervaka djurens trivsel. Dunet granskas vid varje steg av oberoende tredjepartsinspektör som säkerställer att dunet kommer från uppfödareÅtervunnen polyester: Återvunna polyesterfibrer som används för textilproduktion framställs främst av återvunna PET-flaskor, men även produktionsspill från tillverkningsprocessen kan förekomma. Genom att använda material som redan är i omlopp kan användningen av råmaterial minskas, vilket i sin tur leder till en reducerad användning av energi, kemikalier och växthusgasutsläpp.Återvunnen polyamid: Polyamid är en annan vanlig oljebaserad konstfiber som främst används i underkläder, sportplagg, badkläder och strumpbyxor. Återvunnen polyamid kan produceras av gamla fiskenät eller spill från textiltillverkningen och bidrar till sparande av råvara, mindre mängd avfall samt mindre energi- och vattenförbrukning.

Trygg leverans
Säker betalning
30 dagars returrätt

Köp mode & kläder från små till stora storlekar online hos Cellbes.

Säker shopping

Internet worldSwedish Fasion

Följ oss

  • Vi levererar endast till svensk adress.
  • Frakt 55 kr, fri frakt vid köp över 799,-.
  • Alltid 30 dagars returrätt