Våra produkter

Bättre Miljöval – våra med hållbara produkter

Vilket material är mest miljövänligt? Vilken certifiering är den bästa? Vad är egentligen hållbart mode? Tyvärr är alla dessa frågor väldigt komplexa och det finns inga enkla svar. Vilka material som är bäst och sämst är till exempel väldigt svårt att fastslå då olika material påverkar miljön på olika sätt. För att odla bomull krävs stora mängder vatten och bekämpningsmedel, medan polyester som är en syntetfiber utvinns från olja. Andra material kan kräva stora mängder kemikalier vid framställningen och plagg med blandade material kan få otroligt fina egenskaper men gör fiberåtervinning i princip omöjlig.


Vissa material är trots detta bättre än andra, men det är alltid viktigt att ställa dessa i relation till produktens funktion. En ytterjacka av ekologisk bomull i ett regnigt Borås kommer varken vara funktionell eller hålla sig fin i längden och blir således ett ganska ohållbart val.


Samlingsnamnet för våra mer hållbara produkter är Bättre Miljöval. Denna märkning använder vi här på vår hemsida och i våra kataloger för att du som kund enklare ska kunna hitta dessa produkter. I dagsläget finns ingen gemensam standard eller syn i textilbranschen på vilka produkter som får märkas eller klassificeras som ”hållbara”. Det är i dagsläget upp till varje företag att bestämma.


Nedan har vi specificerat vilka material och certifieringar som vi valt att klassificera som Bättre Miljöval för att vara så transparenta som möjligt. Vi märker också våra plagg med en unik etikett för varje material/certifiering. Det har varit viktigt för oss att inte likställa alla de produkter som ingår i vårt Bättre Miljöval-sortiment då de i grunden kan skilja sig åt och vara bra på olika sätt.


De produkter vi valt att klassificera som Bättre Miljöval är antingen:


• produkter som är certifierade enligt någon av de miljömärkningar som vi valt att arbeta med – i dagsläget GOTS och Svanen. Läs mer om dem längre ned på sidan.


eller

• produkter där minst 50% av materialet består av mer hållbara fibrer. Dem kan du också läsa mer om längre ned på sidan.




Miljömärkningar som vi arbetar med på Cellbes


En tredjepartscertifiering innebär att en helt oberoende part fastställer att särskilda krav som kan beröra bland annat produkt, processer, ursprungmaterial och/eller arbetsvillkor uppfylls. Kraven har tagits fram av experter inom området och bedömningen sker generellt av ackrediterade inspektionsföretag, vilket gör den här certifieringstypen till den mest pålitliga och transparenta.

Global Organic Textile Standard (GOTS): 



En produkt märkt med GOTS uppfyller krav gällande hela tillverkningskedjan - från fiber till färdig produkt, alltså odling, spinning, vävning eller stickning, blekning, infärgning och efterbehandling. En produkt märkt med GOTS är certifierad genom hela produktionskedjan. För att en produkt ska bli certifierad måste odling och samtliga tillverkningsprocesser uppfylla höga krav inom miljö, kemikalier, vattenförbrukning och socialt ansvarstagande. Minst 70% av produkterna måste bestå av ekologiska naturfibrer och det ställs höga krav gällande vad dessa fibrer får blandas upp med. De certifierade produkterna kan spåras ända till gården där fibern har odlats och GOTS-certifieringen anses av många vara den bästa märkningen för textilier av naturfiber på marknaden idag.  


Du hittar idag många produkter på vår hemsidan som är GOTS-certifierade. Sedan 2020 är även Cellbes som företag GOTS-certifierat.

Global Recycled Standard (GRS):



GRS ställer krav på tredjepartscertifiering för att spåra och verifiera innehållet av återvunnet material i en slutprodukt. De primära målen innefattar att minska produktionens skadliga inverkan på människor och miljö, samt säkerställa att produkter bearbetas på ett mer klimatvänligt sätt och uppmuntra till högre andel återvunnet innehåll i produkter  Standarden följer spårbarhet, miljöprinciper, sociala krav, kemikalieinnehåll och märkning. Detta inkluderar hela produktionskedjan genom råvaruframtagning, spinning, vävning och stickning, färgning och tryckning och sömnad i mer än 50 länder. Under 2022 började Cellbes arbeta med GRS och blev även under samma år GRS-certifierat som företag.



Recycled Claim Standard (RCS):



RCS ställer krav på tredjepartscertifiering av återvunnet material och spårbarhet. Några av de primära målen med RCS är att öka användningen av återvunnet material i textilindustrin samt att kunna verifiera dess innehåll. Dessutom att ge varumärken och konsumenter ett sätt att fatta välgrundade köpbeslut. Under 2022 började Cellbes arbeta med RCS och blev även under samma år RCS-certifierat som företag.



Organic Content Standard (OCS):



OCS ställer krav på tredjepartscertifiering i syfte att spåra ekologiska fibrer från gård till slutprodukt samt säkerställer att det ekologiska innehållets identitet bibehålls från gården till slutprodukten. Det ger företag ett sätt att verifiera det ekologiskt odlade innehållet i de produkter de köper samt att kommunicera sina anspråk på organiskt odlat innehåll till branschen. OCS visar på att materialet är enbart från certifierade ekologiska gårdar. Under 2022 började Cellbes arbeta med OCS och blev även under samma år OCS-certifierat som företag.

Mer Hållbara Material


Här kan du läsa om de material som Cellbes klassificerat som Mer Hållbara. För att en produkt ska bli märkt med Bättre Miljöval på vår hemsida så måste en produkt bestå av minst 50% av dessa material.



Ekologisk bomull Bomullsodling utgör bara ca 2,5% av jordens totala jordbruksmark. Trots det står den traditionella bomullsodlingen för hela 25% av alla utsläpp av bekämpningsmedel mot insekter. Vid odling av ekologisk bomull är inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödning eller genmanipulerade (GMO) råvaror tillåtna.


Ekologisk bomull är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull, men fortfarande inte oproblematisk eftersom all bomullsproduktion är extremt vattenkrävande. Bomull är dock en slitstark och tålig fiber med mängder av användningsområden. Tar du hand om dina bomullsplagg på ett bra sätt kan de hålla i generationer. För tips på hur du förlänger livslängden för dina textilier, läs här.



Lin 

Linnetyg är ett slitstarkt material med signifikativ känsla som gör att den uppfattas som både naturlig och lyxig. Lin passar både till kläder och hemtextil och på Cellbes har vi valt att låta linet ingå i vårt ”Bättre miljöval”-sortiment. Lin går att odla i kallare klimat och för att nå toppkvalitet på fibrerna behöver vädret vara fuktigt och milt. Ju kallare väder, desto mindre risk för skadedjur och därmed ett mindre behov av insektmedel (inom konventionell odling används dock ogräsmedel). Lin behöver knappt någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Den kan i vissa fall till och med bidra till att rena förorenad mark från till exempel tungmetaller. Enligt oss gör detta lin till ett miljösmart material.


Ekologiskt lin kommer från plantor som odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade grödor. Det gör att ekologiskt lin är hälsosammare för både odlarna och miljön och




TENCEL™ Lyocell: är cellulosafibrer gjorda av samma råmaterial som viskos. Tillverkningsprocessen för lyocell är dock mycket mindre förorenande än den för viskos eftersom de använda lösningsmedlen återanvänds. Lyocellprocessen är i huvudsak en sluten process, där mer än 99 % av lösningsmedlen och vattnet återanvänds.


Lyocell med varumärket TENCEL™ från Lenzing AG är dessutom tillverkade av trämassa från ansvarsfullt skogsbruk, vilket är extra bra.




LENZING™ ECOVERO™ viskos: är fibrer från Lenzing AG. Precis som vid produktionen av TENCEL™ Lyocell kommer träråvaran från ansvarsfullt odlad skog. Hela processen fram till den färdiga fibern är certifierad enligt EU Ecolabel och fibern är spårbar vilket möjliggör en transparent produktionskedja. Under produktionen minskar vatten- och miljöpåverkan med upp till 50 % jämfört med konventionell viskos.



Återvunnen och etiskt producerat dun: Tyvärr finns det risk för missförhållanden inom dunindustrin. Därför kräver vi att alla produkter som är av animaliskt ursprung behandlas med varsamhet. Det går aldrig att vara för noggrann och det finns bättre val att göra. Dunprodukter certifierade enligt Responsible Down Standard (RDS) kan spåras ända ner till den gård där fåglarna vuxit upp och syftar till att noggrant övervaka djurens trivsel. Dunet granskas vid varje steg av oberoende tredjepartsinspektör som säkerställer att dunet kommer från uppfödare



Återvunnen polyester: Återvunna polyesterfibrer som används för textilproduktion framställs främst av återvunna PET-flaskor, men även produktionsspill från tillverkningsprocessen kan förekomma. Genom att använda material som redan är i omlopp kan användningen av råmaterial minskas, vilket i sin tur leder till en reducerad användning av energi, kemikalier och växthusgasutsläpp.



Återvunnen polyamid: Polyamid är en annan vanlig oljebaserad konstfiber som främst används i underkläder, sportplagg, badkläder och strumpbyxor. Återvunnen polyamid kan produceras av gamla fiskenät eller spill från textiltillverkningen och bidrar till sparande av råvara, mindre mängd avfall samt mindre energi- och vattenförbrukning.

Trygg leverans
Säker betalning
30 dagars returrätt

Köp mode & kläder från små till stora storlekar online hos Cellbes.

Säker shopping

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information om senaste produktsläppen, erbjudanden och nyheter från oss.

Följ oss

  • Vi levererar endast till svensk adress.
  • Frakt från 49kr, fri frakt vid köp från 799kr.
  • Alltid 30 dagars returrätt