Kundtjänst

Mån-fre 08-20 & lör-sön 10-15
033-10 60 00

kundtjanst@cellbes.se

Vår kundservice är öppen alla helgfria vardagar 8 – 20 samt helger 10 - 15. Vi hjälper dig gärna att ta emot dina beställningar samt med frågor rörande ditt köp, leverans, fakturor, returer, reklamationer med mera.

Gå till vår kundtjänstsida
Hållbarhet huvudbild

Så jobbar vi

Bakgrund

Med en enda artikel – japansk lakansväv – startade Cellbes resa för över 65 år sedan. Väven var smal och krympte i tvätt, men den var outslitlig och blev således en riktig favorit i de svenska hushållen. Kvalitet är en del av Cellbes DNA och trots att vi idag främst fokuserar på damplagg (som kvalitetstestas mot bland annat krymp!) vill vi fortfarande att du som kund ska kunna slita dina plagg med hälsan.

Vi vet att störst klimatpåverkan sker under våra produkters tillverkningsprocesser, i synnerhet under de våta processerna som färgning och beredning, men det är viktigt att vi jobbar för att förbättra samtliga delar av vår verksamhet. Under 2019 startades därför Cellbes Hållbarhetsgrupp där en person från respektive avdelning på företaget ingår. Detta gör det möjligt för oss att nå ut och involvera alla anställda på företaget vilket vi ser som en viktig del för ett långsiktigt och lyckat hållbarhetsarbete. För hållbarhet är inget en enda avdelning kan arbete med, inte heller något enstaka bolag eller region. Hållbarhetsfrågan är något vi alla måste arbeta med och det gör vi bäst tillsammans.

Hur blir vi mer hållbara?

Vilket material är mest miljövänligt? Vilken certifiering är den bästa? Vad är egentligen hållbart mode? Tyvärr är alla dessa frågor väldigt komplexa och det finns inga enkla svar. Vilka material som är bäst och sämst är till exempel väldigt svårt att fastslå då olika material påverkar miljön på olika sätt. För att odla bomull krävs stora mängder vatten och bekämpningsmedel, medan polyester som är en syntetfiber utvinns från olja. Andra material kan kräva stora mängder kemikalier vid framställningen och plagg med blandade material kan få otroligt fina egenskaper men gör fiberåtervinning i princip omöjlig.  

Vissa material är trots detta bättre än andra, men det är alltid viktigt att ställa dessa i relation till produktens funktion. En ytterjacka av ekologisk bomull i ett regnigt Borås kommer varken vara funktionell eller hålla sig fin i längden och blir således ett ganska ohållbart val.

På Cellbes delar vi in våra mer hållbara produkter i två kategorier: Produkter som är producerade i bättre material och produkter som är certifierade enligt någon av de miljömärkningar som vi valt att arbeta med. 

Mer hållbara material

På Cellbes inköpsavdelning i Borås har vi många ”materialnördar” och för oss är det viktigt att produkterna har skön och behaglig kvalitet, samtidigt som materialet ska vara framställt på ett ansvarsfullt sätt. För att en produkt i vårt sortiment ska få ingå i Bättre miljöval måste minst 50% av produkten bestå av mer klimatsmarta fibrer. Självklart strävar vi efter att så stor del som möjligt av artiklarna ska bestå av bättre material och vi jobbar dagligen för att öka antalen mer hållbara varor.

Ekologisk Bomull

Bomullsodling utgör bara ca 2,5% av jordens totala jordbruksmark. Trots det står den traditionella bomullsodlingen för hela 25% av alla utsläpp av bekämpningsmedel mot insekter. Vid odling av ekologisk bomull är inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödning eller genmanipulerade (GMO) råvaror tillåtna. 

Ekologisk bomull är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull, men fortfarande inte oproblematisk eftersom all bomullsproduktion är extremt vattenkrävande. Bomull är dock en slitstark och tålig fiber med mängder av användningsområden. Tar du hand om dina bomullsplagg på ett bra sätt kan de hålla i generationer. För tips på hur du förlänger livslängden för dina textilier, läs mer under rubriken ”Tvätt och etikett”.

Lyocell

Lyocell är framställt av samma ursprungsråvara som viskos, det vill säga cellulosa från snabbväxande trädslag som exempelvis eukalyptusträd. Tillverkningsprocessen för lyocell är dock mindre miljöbelastande än för viskos eftersom kemikalierna som används inte är lika skadliga och dessutom tas tillvara på bättre. Det brukar talas om att lyocellprocessen är en sluten process då minst 99% av kemikalierna från processen återanvänds. 

I Cellbes Bättre Miljöval-sortiment hittas även lyocell från företaget Lenzing AG som går under varunamnet TENCEL™. Råmaterialet kommer då från ansvarsfullt odlad skog och är certifierat enligt Forest Stewardship Council®(FSC) eller Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).

LENZINGTM ECOVERO™

LENZINGTM ECOVEROTM är en relativt ny viskosfiber på marknaden och är framtagen av Lenzing AG. Precis som vid framställningen av TENCEL™ kommer råvaran från ansvarsfullt odlad skog. Hela processen fram till slutlig fiber är certifierad enligt EU Ecolabel som är EU:s officiella miljömärkning. Fiberframställningen är mer resurseffektiv med hänsyn till klimatet, vattenförbrukning och kemikaliehantering jämfört med konventionellt framställd viskos. 

Återvunnen Polyester

Återvunnen polyester framställs framför allt av återvunna PET-flaskor. Genom att använda material som redan är i omlopp kan användningen av råmaterial minskas vilket i sin tur leder till en reducerad användning av energi och kemikalier. Återvunnen polyester kan förekomma i många skepnader och hittas i bland annat stickade tröjor och vävda klänningar på damavdelningen samt i delar av vårt hemsortiment.

Lin (konventionell och ekologisk)

Linnetyg är ett slitstarkt material med signifikativ känsla som gör att den uppfattas som lyxig. Lin passar såväl beklädnadstextil som hemtextil och på Cellbes har vi valt att låta linet ingå i vårt ”Bättre miljöval”-sortiment. Lin går att odla i kallare klimat och för att nå toppkvalitet på fibrerna behöver vädret vara fuktigt och milt. Ju kallare väder, desto mindre risk för skadedjur och därmed ett mindre behov av insektmedel (inom konventionell odling används dock ogräsmedel). Lin behöver knappt någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Den kan i vissa fall till och med bidra till att rena förorenad mark från till exempel tungmetaller. Enligt oss gör detta lin till ett miljösmart material.

Ekologiskt lin kommer från plantor som odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade grödor. Det gör att ekologiskt lin är hälsosammare för både odlarna och miljön och fibrerna håller dessutom samma höga kvalitet som konventionellt lin. 

            Lin – från stjälk till skjorta

            Textilfibrerna sitter i linplantans stjälk och för att få loss dem används en metod som kallas rötning, vilket innebär att linet får                 ruttna något. Efter rötning torkas linet, och sedan följer några olika mekaniska moment med syfte att frilägga linfibrerna: häcklas,                 bråkas och skäktas innan den långa, stela och lite glansiga fibern kan spinnas till garn. Av garnet vävs eller stickas sedan tyg –                 det som kallas linne.

            Ända fram till 60-talet odlades lin i stor skala i Sverige, men nu sker produktionen främst i Kina, Nederländerna, Belgien, Polen,                 Estland, Lettland och Litauen. 

Tredjepartscertifieringar

Mer klimatsmarta fibrer i alla ära, men på Cellbes använder vi oss även av olika tredjepartscertifieringar. En tredjepartscertifiering innebär att en helt oberoende part fastställer att särskilda krav som kan beröra bland annat produkten, processerna, ursprungmaterialet och/eller arbetsvillkoren uppfylls. Kraven har tagits fram av experter på området och bedömningen sker generellt av ackrediterade inspektionsföretag, vilket gör den här certifieringstypen till den mest pålitliga och transparenta. 

GOTS

GOTS-certifieringen gäller hela textilprocessen från ekologisk odling, spinning och färgning vidare till sömnad och packning. Certifieringen ställer också krav på miljömässigt och socialt ansvarstagande samt kemikaliehantering och vattenförbrukning. De certifierade produkterna kan spåras ända till gården där fibern har odlats och GOTS-certifieringen anses av många vara den bästa märkningen för textilier i naturfibrer på marknaden.

Alla våra GOTS-certifierade produkter är märkta med licensnummer vilket gör att du på ett enkelt sätt kan kontrollera att certifieringen är genuin via GOTS centrala databas. Sedan sommaren 2020 är även Cellbes som företag GOTS-certifierat. Vårt Licensnummer är CU 1031663.

Svanen

Kraven för Svanenmärka textilier täcker hela kedjan från fiber till färdigt plagg, d v s fiberframställning, spinning, vävning, blekning, infärgning och efterbehandling. Svanen hanteras i Sverige av statligt ägda bolaget Miljömärkning Sverige. Bland annat finns krav på innehåll och utsläpp av kemiska ämnen, färgämnen och tungmetaller som kan vara skadliga för människor och miljö. Det ställs också krav på färgäkthet och på arbetsvillkor vid produktionen av kläderna. Minst 10% av innehållet i en Svanenmärkt bomullsprodukt måste vara ekologiskt odlat.

Bonus: Oeko-Tex

STANDARD 100 by OEKO-TEX® är världens ledande märkning för textilier, läder, tillbehör och producenter som provats med avseende på hälsofarliga ämnen. Produkter märkta med STANDARD 100 by OEKO-TEX® uppfyller höga humanekologiska krav, d v s märkta produkter innehåller inte kemikalier i halter som kan orsaka allergiska reaktioner eller andra hälsoproblem. Systercertifieringen OEKO-TEX® 1000 ställer dessutom vissa krav på produktionen där det inte får förekomma miljöskadliga hjälpmedel eller färgämnen.

Cellbes räknar inte OEKO-TEX® Standard 100 och 1000 som mer hållbara standarder och produkter märkta med dessa standarder ingår därför inte i vårt Bättre miljöval-sortiment. Däremot är det två väldigt bra märkningar i andra avseenden. För att en OEKO-TEX®-märkt produkt ska få märkas med Bättre miljöval måste produkten vara certifierad enligt Sustainable Textile Production (STeP) by OEKO-TEX® eller MADE IN GREEN by OEKO-TEX®.

Kvalitetssäkring – En del av Cellbes DNA sedan 1954

De mest hållbara plaggen är de plagg som används flitigt. För att kunna slita ett plagg med hälsan krävs det att vi som företag erbjuder bra produkter av god kvalitet. Vi vill att våra kunder ska kunna använda sina favoritkläder så länge som möjligt och kvalitetssäkring har därför alltid varit viktigt för oss. I ett robust dokument har vi samlat alla våra kvalitetskrav som sedan skickats ut och skrivits under av våra leverantörer.

Tester, tester och ännu fler tester

För att kunna säkerhetsställa att våra högt uppsatta kvalitetskrav efterföljs testas samtliga produkter som tillhör våra egna varumärken; Cellbes, Truly Mine och Amy’s Stories. Detta görs främst via tredjepartslaboratorium i våra leverantörsländer, men det kan också ske i vårt labb på huvudkontoret i Borås. Varje Cellbes-produkt som du hittar på vår hemsida eller i våra kataloger har genomgått flertalet kvalitetstester innan det når våra kunder. Bland annat testas färghärdighet, krymp, vridning och nickel innan produktionen drar igång i stor skala. 

När sändningarna väl har nått vårt lager i Sverige tas stickprov ut från varje leverans för ytterligare kontroll. Detta hjälper oss att upptäcka eventuella missöden som kan ha skett under transportens gång. Om avvikelser upptäcks har vi ofta möjlighet att åtgärda dessa lokalt i Borås. 

Trots att vi lägger stora resurser på att kvalitetssäkra våra produkter kan det tyvärr hända att felmärkta eller defekta produkter slinker igenom emellanåt. Vi är inte perfekta, men vi jobbar ständigt med att förbättra våra rutiner så att du som kund ska få bästa möjliga köpupplevelse. Skulle det vara så att din vara inte lever upp till dina önskemål ber vi dig vänligen att kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig vidare.

Kemikalier

Trots sin ofta negativa klang gör kemikalier även mycket nytta. Kemikalier finns i nästan allt som vi omger oss av – i möbler, kläder, mat, medicin och hygienartiklar. Under en textilvaras tillverkningsprocess används många olika typer av kemikalier vars syfte är att förädla varan. Bland annat används kemikalier för att ge tyget sin vackra färg eller för att ge varan en speciell egenskap. 

Ansvarsfull kemikaliehantering är dock ett måste. Saknas kunskap gällande risker och efterföljande effekter kan detta leda till stora konsekvenser. Cellbes arbetar därför mycket med kemikaliefrågor och våra leverantörer informeras kontinuerligt om nya krav som arbetas fram utifrån internationell och europeisk lagstiftning. 

Våra produkter får givetvis inte innehålla ämnen i nivåer som överskrider rådande regleringar eller är förbjudna i enlighet med rådande lagstiftningar. Som tillägg tillåter vi inte att produkterna innehåller ämnen som är listade som kandidatämnen i den europeiska kemikalieförordningen REACH.

Kemikaliesäkring

För att säkerställa att våra leverantörer följer lagstiftningen och att produkterna inte innehåller kemikalier som är otillåtna görs stickprov på produkter varje säsong. Vilka produkter som testas baseras på en leverantörs tidigare resultat, om leverantören är ny eller om en produkt anses vara en riskprodukt i och med ny lagstiftning. Vilka tester som utförs sker alltså inte slumpmässigt, utan bestäms utifrån en riskbedömning av produkten. En vit t-shirt i bomull tillhör till exempel en betydligt lägre riskgrupp än ett par skor vars ingående delar är många och därför testas dessa typer av produkter mer frekvent.

Medlemskap i Kemikaliegruppen

Som en del av vårt kemikalie- och hållbarhetsarbete är Cellbes medlem i Kemikaliegruppen. Kemikaliegruppen är en del av Research Institutes of Sweden (RISE) vars uppgift är att sprida den senaste kunskapen inom kemi- och miljörelaterade frågor till medlemsföretag i textil- och elektronikbranschen. Genom Kemikaliegruppens guide ”Chemicals Guidance” får våra leverantörer information kring reglerade kemikalier, i vilka processer de är mer vanliga och hur dessa påverkar miljön och människorna i den. En ny upplaga av ”Chemical Guidance” skickas ut två gånger om året.

Socialt ansvarstagande

De sociala aspekterna i våra produktionsländer är en viktig fråga för oss och något vi arbetar med dels genom dagligt och nära samarbete med våra leverantörer, men också genom vårt medlemskap i den internationella organisationen Amfori BSCI. Vårt produktionskontor i Shanghai som både geografiskt och språkligt ligger nära produktionen är många gånger till stor hjälp, framför allt när det kommer till vår dagliga kommunikation med leverantörerna. Att öka och förbättra kontakten med våra leverantörer är något vi kontinuerligt arbetar med då vi ser detta som en essentiell pusselbit för ett långvarigt och välfungerande samarbete.

Amfori BSCI

Amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative) är ett världsledande initiativ för företag som arbetar med socialt ansvarstagande med fokus på arbetsförhållanden i leverantörskedjan. Amfori BSCI är inte en märkning i sig, utan en arbetsstandard företag emellan. Du kommer därför inte hitta ett plagg i vårt sortiment märkt med BSCI. Däremot är det en stark indikation att medlemsföretagen arbetar seriöst och metodiskt med just sociala frågor i leverantörskedjan.

Vi använder oss också av Amfori BSCI:s Code of Conduct (CoC) vilket är en uppförandekod som gäller alla leverantörer som gör affärer med oss, liksom deras underleverantörer. Uppförandekoden är uppbyggd på 13 ”performance areas” som är grundstommen i BSCI:s arbete och innehåller bland annat krav gällande säkerhet, löner, arbetstid, barnarbete och vattenrening. Att dessa krav sedan efterföljs kontrolleras genom årliga granskningar utav fabrikerna av oberoende inspektionsföretag. 

Här tillverkas våra produkter

Majoriteten av vår produktion är belagd i Asien med Kina som huvudsakligt produktionsland. Andra vanligt förekommande produktionsländer för Cellbes produkter är Indien, Turkiet, Bangladesh och Pakistan. 

För att ta reda på i vilket land en specifik produkt är tillverkad kan den informationen hittas på tvättrådsetiketten i varje plagg. Önskas den här informationen innan orderläggning bistår vår kundtjänst gärna med den informationen.

Djurens rättigheter

Cellbes värnar om djurens rättigheter och anser att djurens hälsa och trivsel ska beaktas i alla delar av tillverkningsprocessen. Under 2020 förtydligades därför Cellbes djurrättspolicy ytterligare som grundar sig i Svensk Handels Animal Welfare Policy. Policyn är en del av vår Supplier’s Guide som skickats ut och skrivits under av alla våra leverantörer.

Alla våra leverantörer måste följa de nationella och internationella lagstiftningarna som rör djurrätt. Detta gäller även internationella avtal såsom Konventionen om internationell handel med hotade arter (The Convention of International Trade in Endangered Species – CITES). 

Uppfödare och alla parter som hanterar djuren ska ansluta sig till De Fem Friheterna (The Five Freedoms for Animal Welfare) som tagit fram av EU Farm Animal Welfare Council/World Organisation for Animal Health (OIE).

De Fem Friheterna är följande:

    Frihet från hunger och törst genom tillgång till färskt vatten och en diet som upprätthåller fullständig hälsa och kraft. 

    Frihet från obehag genom att ordna med en lämplig miljö som inkluderar skydd och en komfortabel viloplats.

    Frihet från smärta, skada och sjukdom genom förhindrande av detta eller snabb diagnos och behandling. 

    Frihet att utföra naturligt beteende genom att tillgodose djurets behov av tillräckligt utrymme, rätt resurser och sällskap av djurets eget slag.

    Frihet från rädsla och oro genom att säkra förutsättningar och behandlingar som undviker mentalt lidande.

Alla leverantörer uppmanas att lämna så detaljerad information som möjligt om materialets ursprung. Dessutom ställs följande materialspecifika krav på leverantörerna:

Dun

Dun och fjädrar som används för Cellbes produkter måste komma från fåglar som fötts upp för köttproduktion. Dunet och fjädrarna i Cellbes produkter får inte komma från fåglar som blivit tvångsmatade eller plockande från levande fåglar. All jungfruligt dun som används måste även komma från gårdar med godkända certifikat såsom Responsible Down Standard (RDS). 

Läder

Läder och skinn som används för Cellbes produkter måste vara en restprodukt från livsmedelsindustrin. 

Djurhår och ull

Djurhår och ull får inte komma från djur som har hanterats, slaktats eller klippts på ett sätt som kan skada djuren. Vi ser helst att ullen som används för Cellbes produkter är certifierad enligt Responsible Down Standard (RWS).

            Mulesing

            Ullen får inte heller komma från gårdar som använder sig av mulesing – ett ingrepp som kan utföras på fårens bakdel för att                 förebygga angrepp av blåflugor.

            Angora

            Kaninhår (Angora) är inte tillåtet i Cellbes produkter.

            Mohair

            Cellbes fastar ut användningen av mohair ur sortimentet. Från 1 januari 2021 ska inga produkter innehållande mohair säljas.                     Detta innefattar både egenproduktion och externa varumärken.

Päls

På Cellbes använder vi inte äkta päls och har därför skrivit på Djurens Rätts pälsfria lista som är en del i det internationella samarbetet Fur Free Alliance (FFA). 

Reptiler

Material (som exempelvis skinn, ben, tänder och klor) får inte komma från reptiler. Reptiler inkluderar men begränsas inte till alligatorer, krokodiler, ödlor och ormar.

Korall, snäckor och pärlor

Cellbes tillåter inte användningen av koraller eller skal från arter som är listade av CITES (The Convention of International Trade in Endangered Species) och IUCN (International Union for Conservation of Nature) på den röda listan över kritiskt hotade, hotade, eller sårbara arter. Om pärlor används vid produktionen är endast odlade pärlor tillåtna. 

Horn & ben

Cellbes tillåter inte att ben eller horn från djur används för våra produkter.

Djurförsök 

Material eller ingredienser som har testats på djur är inte tillåtna.

The Swedish Textile Initiative for Climate Action (STICA)

Cellbes är ett av medlemsföretagen i The Swedish Textile Initiative for Climate Action (STICA). Det är känt att textilbranschen har stor påverkan på miljön och genom STICA har vi tillsammans med flera av Sveriges ledande mode- och textilföretag för avsikt att mäta våra koldioxidutsläpp för att sedan sätta upp tydliga och tuffa mål för att minska våra avtryck. Målet är att minska våra CO2-utsläpp med minst 30% till år 2030 och genom STICA har vi skapat en plattform för samverkan och kunskapsdelning. Gemensamma verktyg för att göra detta möjligt håller på att arbetas fram.

I arbetet ingår att kartlägga samtliga CO2-utsläpp som kan kopplas till våra verksamheter. Det kan därför röra sig om alltifrån värmeförbrukningen på våra kontor till utsläppen under våra produkters produktionsstadie. Även våra kunders transport till och från utlämningsplatsen samt användarfas räknas in i arbetet. 

Hur fraktas våra varor?

Då majoriteten av textilproduktionen i världen är belägen i Asien innebär detta långa transportsträckor. Det är både mer kostnadseffektivt och miljömässigt hållbart att frakta hit varorna med båt och inköp från mer närliggande länder sker oftast med lastbil. När det är brådskande med varuförsörjningen har vi valt att flyga hem varorna. Flygtransporterna är något vi aktivt arbetar med att minska, men då vi i dagsläget fortfarande arbetar utefter specifika perioder för katalogutskick är dessa transporter i vissa fall nödvändiga för att kunderna ska få hem sina varor i tid. 

När det kommer till distributionen av våra varor är det dock viktigt att komma ihåg att stora partier samfraktas vilket innebär att klimatpåverkan per plagg blir relativt låg. Ur ett livscykelperspektiv står ett genomsnittligt modeföretags distribution för cirka 3% av ett plaggs totala klimatpåverkan jämförelsevis med kundens transport till och från postombudet/butiken som ligger på cirka 11%. 

Med detta sagt ser vi som företag dock att det är viktigt att fortsätta arbeta på alla fronter för att minska vårt avtryck och transporterna är en viktig del i det arbetet.

Alla dessa plaster

Plast är något som finns överallt omkring oss och kommer i många olika varianter och former. Plasttillverkning skulle kunna liknas vid bullbakning i den bemärkelsen att det inte bara finns en typ av bulle utan alltifrån kanel- och vaniljbullar till krämbullar och lussekatter. Alla bullar innehåller dock någon typ av mjöl som sedan blandas med ytterligare ingredienser för att skapa en smaksensation.

Plasttillverkning fungerar på liknande sätt och plast är således inte bara ett material, utan ett samlingsnamn för flera olika material. Gemensamt för alla plaster är dock att de huvudsakligen består av en eller flera polymerer som blandats med tillsatser. Tillsatserna kan vara bland annat färgämnen, mjukgörare och brandskyddstillsatser.

Material som polyester, polyamid, akryl och elastan är några av de mest förekommande textilfibrer som tillverkas av plast. Många syntetfibrer har generellt väldigt hög slitstyrka och håller färgen och formen bra vilket möjliggör en lång livslängd. 

Det som talar emot syntetfibrer rent miljömässigt är att olja är en icke förnybar råvara och att framställningen av fibrerna är väldigt energikrävande. Det finns även risk för att hälso- och miljöfarliga ämnen skadar människor och miljö. Återvunnet material, så som den återvunna polyestern vi använder i både vårt dam- och hemsortiment använder råvara som redan är i omlopp och kräver dessutom mindre energi vid framställning.

Syntetfibrer och mikroplaster

Mikroplaster i havet är en fråga som berör många, men vad är egentligen mikroplaster och vart kommer de ifrån? Mikroplaster är små plastfragment, mindre än fem millimeter i diameter, som ofta skapas när större plastartiklar bryts ner. Mikroplaster är inte biologiskt nedbrytbara vilket innebär att dessa finns kvar i naturen under väldigt lång tid. 

Mikroplaster kan komma från våra syntetplagg eller från kosmetika och rinner då ut via våra avloppssystem efter tvätt. Största utsläppskällan av mikroplaster i miljön är dock väg- och däckslitage från trafiken och näst största källan är granulat från konstgräsplaner. Hur långt partiklarna från vägtrafik och konstgräsplaner sprider sig är dock svårt att säga med säkerhet. För partiklar som rinner ut med avloppsvattnet är spridningsvägen till havet rakare. 

Efter varje tvätt släpper syntetplaggen ifrån sig mindre och mindre mikroplaster vilket också är en av anledningarna till att använda sina plagg under lång tid, samt undvika tvätt när det är möjligt.

Plastpåsar

Det här med plastanvändning är en tudelad fråga och många gånger ett nödvändigt ont. Varje produkt på vårt lager är packad i en egen plastpåse med tillhörande märkning. Plastpåsarnas syfte är att skydda produkten hela vägen från tillverkning fram till kund så att du får hem rena och fräscha varor från oss. Däremellan ska plaggen transporteras och senare även hanteras på vårt lager vilket innebär stor yttre påverkan för plaggen.

Vi vill självklart inte använda plastpåsar eller andra förpackningsmaterial där det inte behövs eller där det finns bättre alternativ. Plasten vi använder oss av är så kallad lågdensitetspolyeten (04PELD) och är återvinningsbar.

Hållbarhet bild